Fokus på helse og trivsel

Vi i Østheimgruppen vet hvor viktig det er med et godt arbeidsmiljø. Vi synes selv at vi har en fantastisk arbeidsplass, og det ønsker vi at alle som begynner hos oss også skal oppleve. Derfor legger vi mye innsats i at nye kollegaer føler seg velkomne, og får en god start på sin karriere hos oss.

Hvorfor et godt arbeidsmiljø er så viktig?

Et godt arbeidsmiljø kan være avgjørende for å tiltrekke seg og beholde gode arbeidstakere. Hvilket i seg selv er god nok grunn til å løfte fram godt arbeidsmiljø som et satsningsområde.

Samtidig er både fysisk eksponering i arbeid og psykologiske og sosiale faktorer, forhold som påvirker sykefraværet. Når så mye som seks av ti legemeldte sykefraværsdagsverk skyldes muskel- og skjelettplager og psykiske plager, så er det ingen tvil om at godt arbeidsmiljø kan bidra til redusert sykefravær.

Seks av ti legemeldte sykefraværsdagsverk skyldes muskel- og skjelettplager, og psykiske plager. Vi ønsker å være med på å redusere dette for våre ansatte.
— Rune Rønning, Leder Montasje

Slik jobber vi med arbeidsmiljøet hos oss:

  • Som nyansatt i Østheimgruppen skal du få en grundig opplæring i våre systemer og rutiner. Vår personalhåndbok som foreligger på både norsk og engelsk er lett tilgjengelig på både app og på internett. Personalhåndboka inkluderer firmaets regler og rutiner så vel som henvisninger til arbeidsmiljøloven og arbeidstakeres alminnelige rettigheter og plikter.

  • Alle nyansatte vil i løpet av den første tiden hos oss få tilbud om å delta på en rekke relevante HMS-kurs, hvorav flere er obligatoriske. Bl.a. får alle ansatte opplæring i førstehjelp.

  • Regelmessige arbeidmiljøundersøkelser gjennomføres i samarbeid med bedriftshelsetjenesten. Dette er et nyttig verktøy for å avdekke hvordan de ansatte opplever ulike forhold på arbeidsplassen, og ikke minst hvordan vi ligger an i forhold til andre firmaer. Arbeidsmiljøet måles på en AMUS-indeks. På overordnet nivå oppnådde vi en skår på 66, som er 5 poeng høyere enn referansenorm. Dette er et resultat som vi er stolte over, samtidig som målingen avdekker områder med forbedringspotensial.

    Sykefraværet er også grunnlag for regelmessig måling. I 2020 var sykefraværet høyere enn referansenorm for bransjen. Dette er vi naturligvis ikke fornøyde med, og vi har iverksatt flere tiltak.

  • I Østheimgruppen er det et mål at minst 10 % av de ansatte skal ha 40-timers verneombudskurs, slik at vi har verneombud på alle større prosjekter. Vi tilstreber også å involvere verneombudene i relevante beslutninger, og styrke verneombudenes rolle i organisasjonen.

  • Østheimgruppen samarbeider med NEMUS, og gir alle våre ansatte gratis tilgang på kiropraktor og fysioterapeut. Dette er et forebyggende tiltak for å redusere sykefravær som skyldes muskel- og skjelettlidelser.

  • Vi tilstreber tilrettelagt arbeid og/eller kursing som alternativ til sykmelding. I år har vi bl.a. sendt flere sykmeldte ansatte på gaffeltruck-kurs, som er et eksempel på relevant kompetanseheving. Et annet fokusområde er å få flere sykemeldte over på gradert sykemelding.

Videre arbeid med arbeidsmiljø i Østheimgruppen

Selv om mye er gjort med arbeidsmiljøet i Østheimgruppen, så ønsker vi å strekke oss enda lenger. Som en anerkjennelse av viktigheten av dette arbeidet, og ikke minst for å sikre at vi holder kontinuerlig fokus på et godt arbeidsmiljø, så har vi løftet opp nettopp FNS Bærekraftmål 8.8 som et av de bærekraftsmålene Østheimgruppen skal levere på i tiden framover. Dette arbeidet er i full gang, og er en del av vårt bærekraftsstrategi.

Vil du bli med på laget til Østheimgruppen?